Danskerne er klar til at tage imod de syriske flygtninge

Hele Europa tager del i diskussionen om, hvad vi skal stille op med de syriske flygtninge, som vælter ind over vores grænser, men få politikere har foreløbig vist god vilje overfor de stakkels fremmede. Foreløbig har Danmark mærket meget lidt til den syriske flygtningestrøm, men i går forlød de første nyheder om, at nogle hundreder flygtninge nu var kommet over grænserne til Danmark, og politiets jagt var gået igang for at få tal på dem og stuvet sammen i Sandholmen og lignende steder. Nyhederne sender selvfølgelig et chok gennem de mere indvandrerkritiske partier.

image

Grænsekontrol har selvfølglig været Dansk Folkepartis svar på alting, nærmest siden de blev undfanget, så at det også er den bedste løsning, de kan komme på i denne situation er måske ikke så overraskende.

Den danske integrationsminister er naturligvis også bekymret, som vi alle er, og fra et lidt pragmatisk perspektiv har hun naturligvis ret, når hun siger “vi ikke kan følge med”. Og alligevel er det interessant at se, hvordan DR.dk i går stillede hende op, side om side med erklæringen fra Dansk Røde Kors. Jeg måtte tage et billede af deres opsætning:

image 

Så er spørgsmålet naturligvis: Ved Støjberg noget, som Røde Kors ikke ved? Eller er det måske omvendt. Antageligvis snakker de slet ikke om det samme, for det er jo én ting at kunne tage imod dem nu, og så at kunne tage sig af dem på længere sigt. Når det gælder det første, så er der naturligvis ingen tvivl: Det kan vi sagtens.

Vi har madrasser nok, steder med tag og varme, og mad skal vi også nok kunne finde. Vi kan endda tilbyde dem varmt brusebad. Og hvis det kniber med at klare dette på statens regning, så er godviljen ikke vanskelig at finde. Ifølge Politiet har folket allerede meldt sig, og de har pænt sagt ‘nej tak’, da de har styr på situationen:

image

Når det gælder at have plads til flygtningene på lang sigt, så er bekymringen jo til at forstå. Disse mennesker er ikke klar til at blive sendt i arbejde og bidrage til den danske økonomi. De kommer først og fremmest til at tære på alle de penge, vi har. Det bliver dyrt (og vanskeligt) at skulle integrere så mange flygtninge for ikke at nævne udgifterne ved at hjælpe dem med deres PTSD og traumer fra Syrien og rejsen hertil. De kommer til at opleve mange flashbacks nytårsaften.

Problemet er dog, at vi ikke ser det store billede. Vi har råd til at tage os af disse mennesker. Vi er trods alt et af verdens rigeste lande, ligesom Norge og Sverige er (og en god del af de nyankomne flygtninge vil egentlig hellere til Sverige). Her er penge nok. Problemet er, at de ikke ligger i Statskassen og er ført op under kategorierne “flygtningehjælp” og “integration”. Der ligger ikke så mange penge dér, bl.a. fordi staten har travlt med at bruge milliarder på at købe kampfly…

Pengene, vi skal bruge, ligger for tiden i folkets lommer, særligt hos de rige. Men de har jo været her meget længere og har arbejdet hårdt for at få så mange penge, så derfor vil vi naturligvis forsvare deres ret til at være rige frem for flygtningenes ret til at være i et land, hvor regimet ikke vil slå dem ihjel – som vi jo ikke engang vil betragte som en “menneskeret” i udgangspunktet. Men hvis vi tænkte som et globalt fællesskab med empati for medmennesker – i stedet for den etnocentriske stammefolksretorik, som desværre har det med at dominere – så ville selve spørgsmålet “har vi råd?” slet ikke være aktuelt. “Selvfølgelig har vi det,” ville vi sige, og så ville vi reducere vores høje levestandard og indse, at vi ikke behøver sommerhuset, båden og de ekstra biler.

Hvis ikke dette er soleklart for den gængse dansker, så bør det i hvert fald være det for de, som gerne vil forsvare “kristne værdier”. De “kristne værdier” er truet, så meget er vi enige om, men truslen kommer ikke udefra, i form af fremmede mennesker, som importerer ikke-kristne værdier. Den virkelige trussel kommer indefra, i form af selvisk materialisme og underlige idéer om, at “vi” er mere værd og har mere ret til tryghed, fordi vi er lysere i huden og kan tale dansk.

De virkelige “kristne værdier” om at vi alle er skabt i Guds billede har vi for længst glemt. På samme måde har vi glemt, at Bibelen netop fortæller historien om et flygtningefolk, som Gud befriede fra Egypten og gav “et land, som flyder med mælk og honning”. Jesus selv måtte flygte til Egypten, inden han var fyldt et år, fordi Kong Herodes ville slå ham ihjel. Og om noget land flyder over med gode ting i dag og kan tilbyde frihed fra undertrykkelse, så må det være Danmark. Vi er bedre stillet end de fleste andre lande til at tage imod disse stakkels mennesker, som for en tid har mistet deres eget hjemland. Vi er klar til at tage imod dem; det er bare ikke os alle, som er klar over det. 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s