Tro som et korthus

Det er vanskeligt at have tro som et korthus.

Det er så skrøbeligt. Den mindste vind, og det hele falder sammen. Derfor må det beskyttes. Vinduerne må lukkes, dørene må låses, ingen forkølede (med tendens til at nyse) må komme i nærheden af huset.

house-of-cards-550x550

Nogle mennesker har en tro, hvor hvert eneste teologiske punkt kan synes sårbart. “Hvis dette ikke er sandt, så falder det hele sammen.”

“Hvis Jorden ikke blev skabt på 6 dage, og alting blev til i den nævnte rækkefølge, hvordan kan vi så stole på noget som helst andet Bibelen siger?”

Alt hænger jo sammen, og når først du stiller spørgsmålstegn ved én ting, så angriber du jo helheden. I kirkesamfund med større teologiske systemer synes problemet at være endnu større. Vi kan ikke revidere noget, for så må vi revidere resten, og hvad nu hvis vi ikke får det hele til at passe sammen til sidst???

Men da er svaret naturligvis: Ja, hvad så?

Er Gud optaget af, at vi har en perfekt sammenhængende tro med alle de korrekte doktriner i logisk harmoni? Eller er Gud mere optaget af den form for tro, som måske bedre kunne beskrives som trofasthed – en tro, som producerer åndens frugt?

Er tro noget man har?
Eller noget man er?

Det kristne grundlag for troen er bekendelsen af Jesus som Konge. Det er dét, som er det egentlige evangelium. Det er ikke noget, jeg selv har fundet på, men dette er hvad Jesus selv sagde. Simon bekendte, at Jesus var Messias, og Jesus anerkendte det ved at give ham navnet Peter og sagde: “på den klippe vil jeg bygge min kirke.” (Matt 16,18) Jesu ord er en stærk klippe, og når vi bygger på den – i stedet for at bygge på alt muligt andet – så kan vi regne med, at huset bliver stående, også i stormvejr. (Matt 7,24-27)

Reklamer

8 meninger om “Tro som et korthus

 1. Ja ”tro” Lars!

  Allerfoerst, jeg aner ikke hvorfor jeg bliver ved at faa emails fra din adresse..jeg saa helst jeg ikek fik dem da vi langt fra deler ”tro” og, aldrig kommer til det…”tro” er en menneskeret som man helt FRIT kan vaelge HVIS man har lyst…korrekt!?

  Derefter boer man huske at uanset hvordan et korthus ser ud, da kan det aldrig paatvinges andre mennesker…”tro” er individuel og INGEN hverken kan eller skal paatvinges nogen andres ”tro” som desvaerre alt for ofte sker i lige netop du 2 lande du representerer!

  Resultatet af denne, Jeres saakaldte ”tro” derovre….det ligger i mit lille digt her, ikke sandt!??

  The European Genocide(s)….

  First we enslaved the African,
  We traded him,
  We tortured him,
  We slaughtered him…
  In the end, the African learned to be as we are…

  Then we erased the Jew…
  We Marked him,
  We imprisoned him,
  We made experiments on him,
  We tortured him and,
  We gassed him…
  In the end, the Jew learned to be as we are…

  And now, the only ones left…our own…
  We torture our own, we burn our own..
  We do medical experiments on our own…
  We imprison our own, we threaten our own and,
  We commit domestic and emotional violence and torture on our own…

  In the end…
  the only one left to cry…
  ….MOTHER EARTH…

  Flere end 20 millioner doede Europaere er resultatet af Jeres ”tro” indtil videre i denne omgang…hold venligst men bestemt denne ”tro” for Jer selv…helt for Jer selv….!!

 2. Tak for dit synspunkt, Jette.

  Jeg ved ikke hvem du er, og jeg sender dig ikke e-mails, mig bekendt, så din kommentar overrasker mig.

  Min “tro” har heller ikke resulteret i 20 millioner europæeres død, mig bekendt, og den kommentar overrasker mig endnu mere.

  Men jeg kan fortælle dig, at jeg ikke vil holde mine tanker for mig selv for at være venlig. Dette betyder naturligvis ikke, at tro ikke er frivilligt, som du siger. Jeg ville dog lade være med at sende dig e-mails, hvis jeg sendte dig e-mails. Hvis det er noget, du ved en fejl har tilmeldt dig, så er der nok en måde at afmelde det på igen, vil jeg tro. Det kan være, du kender nogen, som kan hjælpe dig?

  Ønsker dig en god dag :)

 3. Det er klart, at det er et problem for en syvende dags adventist, hvis vedkommende stiller spørgsmålstegn ved et trospunkt, for de 28 trospunkter er blevet vedtaget på helt demokratisk vis af kirken, og så må de jo være rigtige (eller?). Ifølge menighedshåndbogen kan du slet ikke blive sda, hvis ikke du tror på samtlige punkter. Så jo hele korthuset falder sammen, hvis man fjerner en ting – i hvert fald hvis man vil definere sig som sda. Men som du selv skriver: “Det kristne grundlag for troen er bekendelsen af Jesus som Konge. Det er dét, som er det egentlige evangelium.” Hvis man forstår det og forstår, at kirkesamfundene med alle deres trospunkter er menneskeskabte, så har man ikke noget problem mere.

 4. Tak Lars – du har fat i noget centralt. Troen må have Jesus og kærligheden til ham som fundament – ellers er den ligegyldig – eller nogle gange endda frastødende. Kirkens trospunkter er forældede i både sprog og prioritering, men grundet kirkens størrelse m.m. er det en vanskelig proces at ændre og forny dem. Jeg mener ikke alle adventister skal passe firkantet ind i en boks. I den virkelige kirkelige verden er der heldigvis plads og frihed til at lade troen blomstre med forskellige farver :)

 5. Paulus siger om loven, at den er god, når den bliver brugt rigtigt. Måske det er det samme med trospunkterne? Vores ledelse bruger dem i dag til at disciplinere folk med og til at ekskludere folk fra fællesskabet. Jeg håber på bedre tider for SDA. Indtil da må vi blot demonstrere lokalt, hvor troen i virkeligheden er funderet.

 6. Ja, sådan ser jeg det også, Kenny. Indsigten at det hele hviler på Jesus og ikke på en masse trospunkter giver mig personligt en oplevelse af tryghed og en følelse af frihed. Da står huset endelig stærkt.

 7. Hvis bare sda-kirken ville lytte til deres egen profet, så ville den udvikle sig i en mere positiv retning med fokus det rette sted. Her er hvad Ellen G White skrev om det budskab, som blev givet i Minneapolis i 1888: “Herren har i sin store nåde sendt et meget dyrebart budskab til sit folk gennem Ældste Waggoner og Jones. Dette budskab skulle på en mere tydelig måde fremstille den ophøjede Frelser som offeret for hele verdens synder. Det fremstillede retfærdiggørelse ved tro på vor stedfortræder; det indbød folket til at tage imod Kristi retfærdighed, som åbenbares i lydighed mod alle Guds bud. Mange havde tabt Jesus af syne. De trængte til at få deres blik rettet imod hans guddommelige person, hans fortjenester og uforanderlige kærlighed til den menneskelige familie. Al magt er givet i hans hånd, for at han skal give menneskene rige gaver og skænke det hjælpeløse menneskelige redskab sin egen retfærdigheds dyrebare gave. Dette er den tredje engels budskab, som skal forkyndes med høj røst og ledsages af udgydelsen af hans ånd i rigt mål.
  Testimonies to Ministers And Gospel Workers side 91-92.

  Lyt her til en serie om 1888-budskabet af den nu afdøde prædikant Morris Venden: https://www.youtube.com/watch?v=zzsEHNzKioc&list=PLX33_q-ts4oM8_mhk_LfIXAIaPD5UaW04

  I stedet for at tage imod dette enkle budskab, som kunne forene os med alle andre sande kristne, så har kirken udviklet sig i en helt forkert retning, hvor man har lavet sig en trosbekendelse, som alle skal tilslutte sig (de 28 trospunkter). De skaber splittelse i blandt Guds folk i stedet for at forene. Vores pionerer var stærk imod at lave trosbekendelser. John N. Loughborough skrev i Review and Herald i 1861: “Det første skridt på vejen mod frafald er at formulere en trosbekendelse, at fortælle os, hvad vi skal tro. Det næste vil være at gøre en sådan trosbekendelse til prøve på medlemsskab. Det tredje vil være at måle de enkelte medlemmer i forhold til bekendelsen, og det fjerde at regne alle, der ikke hylder samme opfattelse, for frafaldne. Det femte vil være at forfølge disse.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s